Tarikh Semakan Keputusan UPSR, PASR, PT3, SPM, SPMU, STAM, STPM serta
Semakan Tawaran SBP, Sekolah Kawalan, MRSM, Tingkatan 6, Matrikulasi, MUET dll

JUNE 2014 BAHASA MELAYU PAPER 1 and 2. LPKPM

Posted on: September 1st, 2014 by viewnow

Kertas Bahasa Melayu untuk calon SPMU Jun 2014.  Malay Languague June 2014 Examination Papers 1 and 2 for private candidates.       Home

Tajuk karangan tahun 2014 (panjangnya tidak kurang daripada 350 patah perkataan).
1.   Penduduk di tempat anda tinggal telah mengadakan majlis sambutan hari keluarga. Ceritakan penglibatan anda dalam menjayakan majlis tersebut.
2.   Penjagaan terhadap warga tua sepatutnya diberikan keutamaan oleh ahli keluarga. Berikan hujah-hujah anda untuk menyokong pernyataan di atas.
3.   Perkembangan pelbagai bidang industri di negara kita seperti industri automotif, perbankan dan pelancongan telah membuka banyak peluang pekerjaan kepada rakyat. Ulas pernyataan di atas.
4.   Perubahan cuaca dunia yang tidak menentu perlu diberikan perhatian. Jelaskan usaha-usaha yang dapat dilakukan pada peringkat antarabangsa untuk menangani perkara tersebut.
5.   Negara kita yang rakyatnya terdiri daripada pelbagai kaum, kaya dengan pelbagai budaya seperti makanan, pakaian, tarian dan alatan muzik. Bincangkan langkah-langkah yang perlu dilaksanakan untuk memastikan generasi muda dapat mengamalkan, menghormati dan menghargai kepelbagaian budaya ini.


.
Download Question Schema
Tags:

Comments are closed.